Hundträning tillsammans med andra

Posted on maj 31, 2015 in Allmänt

Det finns många anledningar till varför man utvecklas som allra bäst i sin hundträning när man har träningskompisar eller en träningsgrupp att träna tillsammans med. Att det blir enklare att tävlingsträna är kanske en av de allra viktigaste orsakerna. Om man alltid utövar hundträning ensam blir det väldigt stora skillnader när man kommer ut på tävlingsplan. Där är det kommendering av tävlingsledare, publik som rör sig runt appellplanen, flera hundar på platsliggning, skällande hundar på parkeringen, dofter från tidigare hundar på plan och så vidare, vilket skiljer sig från hundträningen hemma på gräsmattan. Därför är det viktigt att noga planera sin hundträning tillsammans med andra, så att det inte alltid bara blir träning var för sig i varsitt hörn av planen. Ju oftare man får chansen att bli kommenderad i hundträningen, desto bättre. Helst vill man lära hunden att kommendering är en helt naturlig del i hundträningen och inte något som alltid är kopplat till långa kedjor och svåra förhållanden.

Det är ofta man önskar sig ögon i nacken i hundträningen, så att man kan se vad hunden gör när man lämnar den på platsliggningen, om det blir rätt skiften i zätat eller hur hundens bakdelskontroll ser ut i fria följets vänstersvängar. I sådana lägen är det också perfekt att utnyttja sina hundträningskompisar. Är man noga med att tydligt meddela vilka kriterier man har i det aktuella momentet i hundträningen kan man också lämna över klickerdosan till en vän som då kan bestämma exakt när hunden ska belönas.

Överträning och störningsträning är en annan del av hundträningen som både är roligare och lättare att utföra när man har hjälp av andra. Där är det bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan hitta på i sin hundträning. Klarar hunden av att någon helt plötsligt sätter av i full fart med favoritleksaken släpandes efter sig i ett snöre mitt under hundträningen? Eller att det sitter en människa och äter smörgås precis bredvid hopphindret?

No Comments for “Hundträning tillsammans med andra”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *